Развитие на детето до 12 месечна възраст

Публикувано от jerrykids 26/10/2019 0 Коментар(и)

Бебетата порастват изключително бързо, дори неусетно за техните родители. Постепенно детската личност започва да се проявява още преди то да може да говори или дори на лази. Нормално е родителят да иска да участва в изграждането на личността и характера на неговото дете. Какво може да направи родителя за да провокира правилно развитие на детето във физическо и интелектуално отношение?

 

Детето проявява желание само да изкачва стълби, да прави усилия, за да достигне нещо атрактивно за него като подходяща играчка, която да го стимулира да пълзи след нея и да я хване. Оставете бебето само да прояви характер и упоритост. Похвалете го когато успее и не му давайте непосилни за него задачи. А когато има нужда от помощ проявете родителска грижа и леко го подкрепете в усилията.

 

Не се страхувайте за всяко спъване, падане и неуспех на детето. Но неспирайте да го наблюдавате зорко през цялото време на неговото развитие и във всяко негово действие. Играйте с детето на различни игри. Те много обичат след като хванат нещо да го хвърлят далеч от тях. Вече използват и двете си ръце и показват различни предпочитания към модели игри или играчки. Наблюдавайте детето и неговите интереси от съвсем малко защото това може да ви помогне да разберете неговите интереси и насоки когато порасне.

 

Нека игрите с вас да са весели и да карат детето да се смее и забавлява. Нека играчките го радват. Избирайте внимателно играчките за вашето дете. Нека това да са играчки, които стимулират неговата двигателна активност, фина моторика и интелект. Това ще помогне за цялостно развитие на детето във физическо и интелектуално отношение.

 

Помагайте на детето да разпознава различните цветове и форми и нека се опита само да ги разпознава и назовава. Това ще помогне за неговта лексика, творчество и въображение. Всяко нещо, което прави бебето и всичко, с което си играе или занимава ще му помогне за правилно и пълноценно развитие в следващите етапи на неговия живот.

 

Развитието трябва да е съобразено с възрастта и възможностите на всяко дете. За това има играчки съобразени и определени за деца според тяхната възрастова група.

 

Не се страхувайте когато детето падне и се разплаче или когато се удари и го заболи. Така то ще придобие инстинкт за това, от какво да се пази и какво е опасно за него. Все пак родителският контрол е от изключително значение и детето винаги трябва да е под контрол.

 

Тук народната поговрка: „Юнак без рана не може” е изключително правилна и дори необходима.