Какво гласи законът за децата по време на път

Публикувано от jerrykids 25/12/2019 0 Коментар(и)

Колко е важно докато детето пътува с автомобил да ползва специално детско столче за кола? До колко сме запознати със значението на тези детски столчета? Всъщност едва ли има отговорен родител, който да тръгне на път със своето дете без преди това да се погрижи за неговата максимална сигурност. В законодателството на България по отношение за движение по пътищата има отредено място и за децата по време на път. Но до колко ние познаваме закона и до колко го разбираме правилно?

 

Ние от детски магазин Jerrykids.com се постарахме да се запознаем с този закон с всички негови отделн точки. Всъщност той изглежда малко неясен и подлежи на тълкуване. Ние няма да Ви занимаваме с това, което изглежда неясно, а само с това, което е напълно ясно и задължително за всеки един родител.

 

Законът, който се грижи за сигурността на нашите деца по време на път е изключително категоричен, че детето трчбва да ползва специализирано детско столче за кола до навършване на детето на 12 годишна възраст и ръст 150 сантиметра. Причината за изискваната 150 сантиметрова ръст от детето е, че предпазните колани на автомобилите са проектирани за хора с ръст над посочената. В противен случай коланът минава през шията на детето и при евентуална нежелана злополука или рязко спиране детето може да протрие шияата си или дори да се задуши. Поради тази причина дори детето да е над 12 години пак не е много желателно да се вози в автомобила без допълнителна седалка. Тук законът не изглежда много ясен, но всеки отговорен родител ще се погрижи за детето си без знаюение дали законът изисква детето да ползва седалка когато вече е с навършени 12 години. Трудно е да си представим, че някой полицай ще носи ролетка в себе си, с която да премери ръста на детето, когато вече то е навършило 12 години. Тук остава отговорността на самия родител.

 

Хубаво е да знаем, че днес на пазара в България има достатъчно голямо разнообразие от детски столчета за кола не само по марки и функционалности, но и за различни възрастови групи. Столчетата за кола са разделени на няколко основни групи:

Група 0 – за новородени бебета и с тегло до 10 килограма

Група 0+ за новородени бебета и за деца до 13 килограма

Група 1 – предназначени за деца от 9 до 18 килограма

Група 2 – предназначени за деца от 15 до 25 килограма

Група 3 – предназначени за деца от 22 до 36 килограма

Трябва да отбележим, че има много столчета за кола, които комбинират възмовността да се ползват от деца в различни групи. Тези столчета буквално растат заедно с Вашето дете,

 

Ние от детски магазин Jerrykids.com се надяваме да сме били полезни за младите родители и да сме успяли да Ви запознаем с общите рамки на закона, който късае децата по време на пътуване с автомобил. Все пак правим забележката, че родителят сам носи отговорност за своето дете по време на път.  да се отбележи, че лепенката "Бебе ш колата" не е задължителна, но е пропъръчителна, тъй като показва на останалите участници в движението, че ш колата пред тях се вози бебе и те трябва да бъдат изключително внимателни.

 

Хубаво е

От родителя се изискша не само да осигури максималната сигурност на детето в автомобила, но и да се погрижи пътуването да е максимално приятно и комфортно. За тази цел огромна роля играят и различните играчки, които могат да занимават детето по време на път. 

Коментирай