Важност на съня за бебето

Публикувано от jerrykids 28/12/2019 0 Коментар(и)

Едно от най-приятните неща за един родител е да вижда как неговто малко любимо бебче сладко сладко спинка. Но дали се замисляме колко е важен всъщност пълноценният сън за подрастващия детски организъм?

 

В първата година от живота си бебетата спят около 14 часа на денонощие, При различните деца се наблюдават различни  нужди от сън. Нчкои спят около 10 часа, а други дори по 18 часа. Всеки детски организъм е различен и има различна потребност от сън за да се чувства добре.

 

Изключително е важно за детето да се чувства комфортно и удобно в собственото си бебешко легло. Има бебешки кошарки, които са проектирани, така че да се поставят максимално близо до леглото на родителя и с възможност за премахване на едната страница, така че да има визуален контакт на детето с родителя. Бебето трябва да усеща близостта на своите родители, но не е уместно да спи на тяхното легло, тъй като може да бъде затиснато по случайност по време на сън. Хубаво е  детето да усеща близостта на своите родители, но това не трябва да продължи прекалено дълго,  за да не се получи вид разглезеност. Макар, че няма научни данни за това.

 

В най-ранна детска възраст детето преминава през  различни фази на сън.               Първоначално детето има фаза на пробуждане около 50% от съня. Поетапно пробуждането се намалява на около 25 %. Пробуждането през ноща е най­­­-проблематичен за родителите. Но всъщност  недоспиването за детето влияе на неговата психика и физиология. Когато детето расте със сериозни проблеми в съня при него могат да се появът страхове, които често се проявяват нощно време. Често срещан проблем е страх да отиде детето само до тоалетна.

 

За да има малкото дете здравословен сън, то освен комфортът на детското креватче е хубаво родителят да помисли какво прави детето преди сън. Дали гледа телевизия със страшни образи или си играе със специалните бебешки играчки, които ще помогнат детето да се измори, така че след това да може да спи спокойно и пълноценно.  Така преживяванията през деня са един съществен елемент, който ще повлияе на съня на детето през ноща. От тях зависи дали детето ще спи спокойно, или ще се събужда често и щебъде неспокойно.

 

Така ние от Детски магазин Jerrykids.com препърачваме на младите родители винаги да се отнасят с любов и грияжа за детето си. Да са особено внимателни как преминават неговите дни: какво гледа по телевизията, кааква музикаслуша, дори и с това какви храни му даваме да яде.