Децата и игрите в калта

Публикувано от jerrykids 03/11/2019 0 Коментар(и)

Спомняте ли си когато сте били деца колко много сте обичали да лазите на „четири крака” по ливадата или да се въргаляте и борите по тревата на поляната. А спомняте ли си игрите в калта и пясъка. Колко е интересно да се направят едни вкусни кюфтета от кал или да се построи къща от пясък!

 

Нашите деца също обожават тези занимания и като чели те са много по-интересни и забавни от всяка друга игра, която може да се предложи у дома. Ние днес като зорки и безпогрешни родители бдим децата да не се накалят и ги спираме в техните игри. Но дали сме прави?

 

Научните изследвания показват, че когато детето играе навън сред природата, то контактува с множество микроорганизми, което спомага изключително много за развитието на неговия имунитет. Това ще помогне детето да е по-здраво и калено когато дойдат студените зимни дни и вирусите, които така силно ни притесняват.  Не се колебайте да оставите детето да се понацапа в калта. Дори може да му предложите най-различни видове играчки, които да го стимулират желанието за игра навън и да я направят още по-интересна.

 

Освен подсилване на имунитета игрите в природата стимулират развитието на въображението и намаляват нивата на стрес, което предпазва подрастващия организъм от развитие на бъдещи депресии. За това, ако на вън завали и стане кално просто обуйте детето с ботуши и го облечете добре, а след това го пуснете да тича и да се забавлява сред природата.

 

Не спирайте детето да си играе навън и с животни като кучета, котки или дори животни като овце, кози, коне, зайци или дори крави. Не забравяйте, че децата обичат животните и имат изключително засилен интерес към тях. Играта на поляната с едно куче може да е изключително забавна и увлекателна за всяко дете.

 

Всичко това не изключва надзора на родителя, които трябва да регулира игрите на детето и да му подсказва кое е редно и и кое не е редно.

 

Всичко това не изключва заниманията и игрите на детето у дома. Благоприятния ефект от тях също е от изключително значение. Като те могат да развиват качества в детето като въображение, творчество, сръчност, старателност в детайл, интелект, логика и много други качества, които ще бъдат от огромна ползва на детето когато порасне и трябва да влезне в живота на големите.