Ползите от двигателната активност

Публикувано от jerrykids 23/11/2019 0 Коментар(и)

Потребността от двигателна активност е генетично заложена. Тя е една от трите черти на темперамента на едно дете, които се предават по генетичен път. Това са: общителност или необщителност, двигателна активност – висока или ниска и емоционалност с негативен или позитивен радостен фон.

 

Особено чувствителни към двигателната активност са децата. В предучилищна възраст двигателената активност е неосъзната, но от нея зависи началното изграждане на различни интереси, игри, спортни занимания и прочие. Тя е от огромно значение за изграждане на правилно функциониращ и здрав организъм. Когато двигателната активност е недостатъчна това е предпоставка за изоставане на развитието на детето в физическо и дори емоционално състояние.

 

Днешният 21-ви век предлага изключително много възможности за стимулиране на двигателната активност на едно дете. Производители от цял свят предлагат своите играчки за игри на двора, с които детето тренира своята двигателна активност постоянно и то по един изключително забавен начин в процес на игра и веселба.

 

Добрата физическа активност води до подобрения в психомоториката, оказва положително влияние върху развитието на различни черти на личността: умствена, нравствена, естетическа и физическа. По време на игра с приятели детето влиза в многобразни обществени отношения по един естествен и непринуден начин. Игрите свързани със спорт успяват да приспособят дори по-срамежливите и свити деца към детската общност.

 

Мускулната активност е факторът, който зарежда организма с енергия и подобрява цялостното действие на подрастващия организъм. И обратното, когато има дефицит на двигателна активност – това нарушава естествения биологичен ритъм на организма. Безспорно добрата двигателна активност допринася за изграждане на по-силен и устоичив характер, който ще е изключително необходим на детето, когато то порасне.

 

Изключително важно е за децата да редуват активно мусколно натоварване и различни игри, които натоварват неговата умствена дейност. Умората от игрите с различни играчки като колички за момчета или кукли за момичета, или игри, за интелектуално развитие, трябва да се редуват с огромна доза игри изискващи мускулно натоварване.

 

При правилно натоварване на децата от страна на умствена и мускулна активност те ще развият своята психика, нервна система, ще изградят свои собствени интереси и насоки в живота, ще окаже огромно положително влияние върху изграждането на силен и борбен характер и най-важното от всичко ще се подобри значително правилното развитие на организма за здраве, сила и красота.

 

Ние от Детски магазин Jerrykids.com ви препоръчваме да разгледате различните групи играчки в нашия магазин, които ще задоволят потребностите на детето във всяко отношение. (умствено и физическо). Родителите винаги трябва да се стараят да осигурят игра на детето в общност от различни деца или ако това не е възможно, то сами да участват в играта.