Развитие на фината моторика

Публикувано от jerrykids 21/10/2019 0 Коментар(и)

Развитие на фината моторика и нейното значение

Всички четем, че определени играчки спомагат развитието на фината моторика при подрастващите деца. Всички знаем, че това е много хубаво, но дали точно си даваме сметка наистина колко е важна фината моторика за общото развитие на децата.

Фината моторика се развива докато детето използва и играе с играчки или предмети, които го стимулират да движи повече пръстите на ръцете и самите си ръце. Научно доказано е, че всъщност развитието на фината моторика играе изключително важна роля при развитието на правилния говор за детето. Ето за това всичко свързано с фината моторика е много важно особено преди постъпване на детето в първи клас. Ако развитието на фината моторика е изостанало от естествената възраст на детето, дори и останалата част от двигателната активност да е в норма за определената възраст (бягане, скачане и прочие), то съответно и говора на детето няма да е правилно развит за възрастта. Колкото по-добре детето работи с пръстите си толкова по-правилно и ясно ще се изразява. Едни от играчките, които може родителя да използва, за да стимулира развитието на фината моторика са специалните бебешки играчки. Те много често са направени така, че да са лесни за мачкане, стискане или дърпане. Освен това са с ярки и наситени цветове и форми, което също допринася изключително много за сетивното развитие. Доказано е дори, че развитието на фината моторика освен същественото си влияние върху правилния говор играе роля и за цялостното интелектуално развитие. Изумително е как едно правилно движение на пръстите на ръцете може да окаже такова огромно влияние върху развитието на един човек. Освен правилния говор фината моторика играе роля и за развитието на паметта и логиката.

Когато детето мине възрастта от около 24 месечна възраст, тогава може да премине и към друг тип играчки, различни от типично бебешките. Тези играчки продължават да развиват фината интелекта на детето докато то ги докосва и движи пръстите си. Подобни играчки са така наречените креативни играчки. Това са играчки, в които детето трябва да направи нещо с ръцете си. То може просто да ги оцветява и рисува, може обаче да трябва да изрязва и лепи, може да е играчка с мъниста, в която трябва да направи точно определена картина. Всичко това детето ще прави изключително с пръстите на ръцете си. Движейки се те пращат импулси към мозъка и го стимулират да работи по-усърдно и по-добре. Което освен на говора влияе върху цялостното интелектуално развитие.

По този начин играчките се променят в зависимост от възрастта и способностите на детето, но трябва да се подбират от родителя така, че играта да е не само много весела и забавна, но и да стимулира интелектуалното и сетивното развитие на детето. Освен с играчките фината моторика се развива докато детето се учи да връзва и развъзва връзки, докато сипва вода от кана в чаша. Всички тези занимания развиват: координацията, концентрацията, търпеливостта, синхрон на движението на ръцете и пръстите успоредно с визуалното възприятие, сръчността и старателността дори в най-дребния детайл.