Емоционално развитие на децата

Публикувано от jerrykids 17/08/2020 0 Коментар(и)

Всяко едно дете е изключително емоционално. Такива са абсолютно всички хора, та дори и възрастните. Тази емоционалност обаче при децата е най-силна и се усеща във всичко, което правят или което казват. Те са много чувствителни и бъдете сигурни, че винаги са искрени в емоциите си. Децата не са лицемерни.

 

 

Децката емоционалност зависи от много и най-различни фактори. От социална среда, от роднини, от братя и сестри, от приятели, от училището и прочие. Но най-емоционално зависими децата са от своите родители. Тази емоционална връзка се създава и оформя още докато детето е в корема на майка си и продължава да се развива във всеки един ден след неговото раждане. Затова децата са много привързани към своите родители и всичко, което родителите казват или правят се отразява в детското съзнание и подсъзнание. То се вкоренява дълбоко в детските сърца и остава в тях за много дълго време или дори през целия им живот. Ето за това положителните и приятните емоции и преживявания на децата заедно с техните родители са от огромно значение за тяхното психическо и емоционално здравословно развитие. Детето е нещо като емоционална банка, в която родителите депозират добри или лоши чувства и емоции.

 

 

Всяко нещо, което вие като родители ще направите или кажете на детето си ще окаже не малко, а понякога и дори доста огромно влияние на вашето дете и неговото отношение както към самите вас, така и към околния свят и хора. Като всички любящи, грижовни и отговорни родители вие е редно да депозирате положителни чувства и емоции в сърцата на собствените си деца. Това е много важно за изграждане на техните характери и личностно развитие на всяко едно дете.

 

 

На първо място е много важно за детето да знае, че винаги може да има доверие на своя родител. Ако вие като майки и бащи обещаете нещо на детето си, то бъдете наясно, че със сигурност трябва да си изпълните обещанието. За това винаги мислете много внимателно преди да давате обещания на детето си. То със сигурност ще им повярва и ще остане много доволно от това, но ако поради някаква причина или безотговорност родителят не изпълни обещанието си, то детето ще се разочарова изключително много. Ако този процес на даване на обещания и тяхното не изпълняване се повтаря сравнително често, то можете да бъдете сигурни, че детето ще изгуби доверието си във вас и след това много трудно бихте му го върнали. А наистина е много тъжно и трудно за едно дете да расте без доверие в собствените си родители. Ето за това внимавайте какви обещания давате и след като дадете обещание направете всичко по силите си, за да го изпълните. Ако все пак се случи някое обещание да не може да бъде изпълнено е редно да се извините и да обясните на детето си защо не сте могли да си изпълните обещанието. Едно много често давано обещание е например закопуване на много желана детска играчка. Ако дадете подобно обещание, бъдете сигурни, че ще трябва да я закупите и да я подарите.

 

 

След даването на обещания и тяхното изпълняване е от изключителна важност вашето лично отношение към детето. Дали детето се чувства свободно да говори с вас? Дали може да ви се довери, че ще му дадете правилен и точен съвет? Дали е сигурно във вашия истиннен отговор? Или по-скоро знае, че ако ви пита може да му се скарате, да му се осъбите или да го излъжете или пък да не получи никакъв адекватен отговор? Това са много важни въпроси, които са част от възпитанието на всяко едно подрастващо дете. Днес децата са изключително любознателни и искат да знаят колкото се може повече неща. Е да за родителя е необходима огромна доза търпение, но наистина е много важно за детето да е сигурно във вас и вашите правилни съвети и отговори. Ако изградите подобно доверие в детето си, то бъдете сигурни, че това ще ви се отплати в бъдеще. Детето ще се научи да споделя с вас всичко, което му се случва с приятелите или в училище. По този начин вие ще сте постоянно близко до него в емоционално отношение и вероятността точно вашето дете да прави бели и глупости, които след това да прикрива от вас намалява драстично.

 

 

В тези семейни отношения между родители и деца е много важно да се споменават думички като: обичам те, искам само най-доброто за теб, извинявам се и прочие.

 

 

Ние от онлайн Детски магазин Jerrykids.com се надяваме да сме ви били полезни и да сме ви дали мъдри съвети. А от вас – младите родители зависи как ще възпитавате собственото си дете. Но не забравяйте, че вашето малко дете днес – утре ще е пораснал и голям човек.