Колко е полезна водата за децата

Публикувано от jerrykids 18/09/2020 0 Коментар(и)

Днес за водата се знае изключително много неща, но дали всеки човек ги знае и дали взеки търси достатъчно информация относно водата и нейните ползи? Сега ще говорим за водата и нейното влияние върху детския организъм, но имайте предвид, че то е подобно и върху организма на възрастен човек.

 

 

Не става дума просто за ежедневно миене на ръце, лице, коса или тяло. Не става дума за ползване на водата просто от хигиенна гледна точка, което все пак е задължително за всеки един човек. Ние ползваме водата толкова много, че дори не си даваме сметка. С нея се мием, перем, готвим, утоляваме жаждата и прочие. Тя е жизнена необходимост и ние в България трябва да сме благодарни, че разполагаме с толкова много природни източници на вода и че можем без проблем да я намерим на всяко едно място в нашата любима родина. Водата с минералните източници в нашата страна се е използвала освен за всичко останало и за лечение. Да, водата има свойството да лекува най- различни кожни и не само кожни заболявания. 75% от тялото ни е съставено от вода, а 85% от мозъка ни също е вода. Преди време влезнах в една детска класна стая в едно училище и с огромна радост видях, че на всеки чин, пред всяко дете имаше по едно шише с минерална вода. Това е повече от утоляване на жаждата. Това е възпитание на детето.

 

 

Когато ние родителите къпем децата си всъщност техните малки и деликатни тела се хидратират. Водата се поема в тялото и през кожата, което се случва през порите, точно както излиза и потта от там. Днес е известно, че има лечение на деца с различни заболявания и това лечение се провежда чрез хидратация и се нарича хидро-лечение. При него децата правят различни упражнения и движения докато се намират във водата. Няма значение дали се намирате в басейн, море или просто във една бебешка вана в банята у дома. То тези упражнения могат да се правят. Днес на пазара се предлагат най-различни видове детски вани и вие сами можете да изберете най-подходяща за вашето дете и неговите нужди. Дали да е по-голяма или по-малка, дали да има различни принадлежности и аксесоари към нея или не и така нататъка. Не е случайно и че плуването е известен и като най-хубавия и най-полезен спорт. Това не е просто един спорт, но е спорт, който се практикува докато се намирате във вода. Тоест не само спортувате, но едновременно с това се и хидратирате. Не е случайно и че плувците имат толкова хубави тела. Във вода могат да се играят и много други спортове, който също ще са много приятни и полезни като воден волейбол например.

 

 

Освен хидратацията, спорта и лечението, което може да получите във водата в никакъв случай не трябва да забравяме да пием достатъчно количество вода. Както споменахме по-горе 85% от мозъка ни се състои от вода, а това е повече дори и от тялото. Мозъка се набавя с достатъчно количество вода предимно чрез нейното пиене. Днес учените и лекарите дават много полезния съвет на хората да пият поне по 1,5-2 литра на ден вода. И това е количество, което трябва да се пие не само през лятото, но и зимата, когато реално нямаме нужда от толкова много вода. Лятото трябва да пием още повече. А на базата от информация от различни източници, учени и лекари, с които ние от онлайн Детски магазин Jerrykids говорихме е още по-добре да се пие дори още повече вода. Тези 1,5 се дават просто като минимум, за да може организма да получи минималното количество вода, от което има нужда. Естествено не е редно и да изпием на веднъж 5 литра, защото ще стресираме бъбреците, които не са свикнали на такова натоварване. Има хора, които пият и подобно количество, но то става постепенно. Когато пием повече вода ние всъщност се тонизираме. Много често да изпием литър вода може да ни събуди и тонизира много повече отколкото дори 2 кафета едно след друго. Освен това много често причина за главоболие може да се окаже именно липса на достатъчно вода и ние можем да го излекуваме просто като изпием няколко чаши чиста вода. Не трябва да забравяме, че е много хубаво да сменяме различните видове води, които пием. Те всички съдържат различни видове химичен състав и е много добре да променяме често марките минерална вода, които пием, а чешмяната вода максимално малко да използваме за пиене. Нека да оставим чешмяната вода предимно за миене на съдове, за пране или за къпане на бебето в банята.

 

 

Когато в дома ни вече има едно малко сладко дете е хубаво да предвидим всичко много добре относно неговия престой в банята. От ваната, в която ще се къпе и играе, през гърнетата за деца и различните аксесоари, които могат да са ни необходими за детската баняи стигнем чак до детските играчки, които са неразделна част от всяко едно чипкане на детето. Това са изключително важни неща защото те ще ни помогнат много за възпитанието и дисциплината на детето и когато то порасне. За неговите ежедневни навици и лична хигиена, което е наистина от много огромно значение за всеки един съвременен човек. Все пак е изключително жалко, тогава когато ние имаме такова природно богатство като водата и то я имаме в изобилие просто да не я ползваме и да не и се наслаждаваме достатъчно.

 

 

Влиянието на водата върху психиката също не е никак маловажно. Пиенето на вода както казахме подобрява тонуса, подобрява и освежава мисълта, стимулира кръвообръщението, детоксикира организма като го изчиства от множество вредни наслагвания, премахва стреса и можем да изброим още много полезни действия. Доказано е че дори престоя на един човек близо до водопад влия изключително добре на психиката. Причината е в това, че има много електрически заредени частици и при водопадите те притежават огромна сила и се разпръскват навсякъде около него. Така че, когато ние го наблюдаваме, просто присъстваме или дори може да минем под него това ще окаже не само много освежаващо въздействие, но и много благотворно влияние върху психиката както при едно дете, така и при всеки възрастен човек. Да не се самоотлъчваме от прекрасната природа, която наистина в нашата любима България ни е дадена в изобилие.

 

 

Ние от Детски магазин Jerrykids.com наистина се надяваме да сме ви били максимално полезни с тази статия и освен това се надяваме след като я прочетете да започнете да пиете повече вода. Поне това може да направи всеки един човек. Още по-добре ще е, ако решите да посетите някой водопад или друг природен воден басейн.

 

 

И запомнете – добрата хидратация е добро здраве!